10 najbolj neumnih Hollywoodskih hekerjev


438423-the-net-1995-_resize.jpg

The Net (1995)
Heker: Sandra Bullock kot Angela Bennett
Najboljši citat: “Where I can hook up my modem?”

Vas je kdaj zanimalo kateri je najlažji način vdora v računalniški sistem? Sandra Bullock v filmu The Net to opravi zlahka tako, da pri odložitvi datoteke z miško pridrži tipki Ctrl in Shift.

Tisti z malo več znanja o računalniških omrežjih bodo hitro opazili tudi nepravilen IP naslov, po katerem Sandra poizveduje: 23.75.345.200. Noben del IP naslova ne more biti številka večja od 255.

Vir slike: Columbia Pictures


438374-firewall-2006-_resize.jpg

Firewall (2006)
Heker: Harrison Ford kot Jack Stanfield
Najboljši citat: “I just hacked into your accounts… you just lost twenty million. Now you know what it feels like to lose what you love.”

V filmu Firewall nam Harrison Ford pokaže lastnost uporabe Apple iPod-a, ki jo do sedaj še nismo poznali. Z njegovim priklopom na skener je namreč možno z njim ukrasti 100 milijonov dolarjev.

Vir slike: Warner Bros Pictures


439185-hackers-1995-_resize.jpg

Hackers (1995)
Heker: Vsi
Najboljši citat: “I hope you don’t screw like you type.”

Kdo bi vedel, da so podatki shranjeni v digitalnih stolpnicah? In da vam lahko PAC-MAN počasi odžere podatke. Da, hekanje je lahko tudi sila zabavno, kot kakšna računalniška igrica, če pa med tem obuješ rolerje si pa sploh car.

Vir slike: United Artists


438371-weird-science-1985-_resize.jpg

Weird Science (1985)
Heker: Anthony Michael Hall kot Gary Wallace in Ilan Mitchell-Smith kot Wyatt Donnelly
Najboljši citat: “Why are we wearing bras on our heads?”

Katera je najboljša stvar, ki se vam lahko zgodi medtem, ko hekate vladni računalniški sistem, da bi izdelali simulacijo popolne ženske in izvajate nekakšen obred z modercom na glavi? No, lahko pretvorite lutko, priklopljeno na računalnik, v popolno žensko. V realnem svetu bi bila verjetno oba Gary in Wyatt aretirana medtem, ko bi se Chet pozabaval z Liso.

Vir slike: Universal Pictures


441470-jurassic-park-1993-_resize.jpg

Jurassic Park (1993)
Heker: Ariana Richards kot Lex Murphy
Najboljši citat: “It’s a Unix system. I know this.”

Jurassic Park ima več nepozabnih hekerskih trenutkov, ko še predpubertetna Lex Murphy na Silicon Graphics delovni postaji uporabi program, podoben nekakšnemu 3D flight simulatorju za zaklenitev kontrolne sobe.

Program, ki ga uporablja pravzaprav obstaja. Imenuje se FSN (file system navigator). Čeprav izgleda ljubek, ni bil nikoli razširjen.

Seveda, v Hollywoodu izgleda vsak nedokončan kos programske opreme na operacijskem sistemu *nix cool in zelo hi-tech.

Vir slike: Warner Bros Pictures


439209-scanners-1981-_resize.jpg

Scanners (1981)
Heker: Stephen Lack kot Cameron Vale
Najboljši citat: “You have a nervous system. And so does a computer. And you can scan a computer, as you would another human being.”

Cronenbergova znanstveno-fantastična klasika Scanners je znana že po spektakularni sceni eksplozije človeške glave, ki jo raznese kot melono.

Ampak pozor, kasneje glavni igralec vdre v računalniški sistem s pošiljanjem telepatskih sporočil skozi telefonsko omrežje, kar privede do velikanske eksplozije v IT oddelku in umora zlikavca.

Vir slike: CFDC


438445-wargames-1983-_resize.jpg

WarGames (1983)
Heker: Matthew Broderick as David Lightman
Najboljši citat: “Let’s play Global Thermonuclear War.”

Matthew Broderick kot genijalni najstnik David Lightman z uporabo programa imenovanega ang. “war dialer” (tovrstni programi so dobili ime dejansko po tem filmu) slučajno vdre v vojaško računalniško simulacijo jedrskega napada in prične igro s Sovjetsko Zvezo. V prepričanju, da gre za dejanski napad, se vojska prične pripravljati na odgovor.

Ko se začne igra zavedati samega sebe in začne groziti s tretjo svetovno vojno, lahko Matthew reši nastalo situacijo le s tem, da igro nauči pomena besede šah (oz. mrtva točka). To mu uspe z igro Tic-Tac-Toe, kjer računalnik igra sam s seboj. Briljantno!

Vir slike: MGM


043684-tron_resize.jpg

Tron (1982)
Heker: Jeff Bridges as Kevin Flynn
Najboljši citat: “I shouldn’t have written all of those tank programs.”

Če vas nenadoma odpustijo z delovnega mesta vas bo verjetno zanimal razlog. Ampak ne bodite kot Kevin Flynn, ki je vdrl računalniški sistem svojega delodajalca. Takšen način razmišljanja vas bo vsrkal v navidezno realnost kjer se boste prisiljeni boriti kot nekakšen cyber gladiator.

Gledalci se bodo mogoče spraševali zakaj ves ta trud za vdor, če bi Flynn lahko kar uganil geslo “MASTER”.

Vir slike: Walt Disney Productions

438448-superman-iii-1983-_resize.jpg

Superman III (1983)
Heker: Richard Pryor kot Gus Gorman
Najboljši citat: “I don’t want to go to jail because there are robbers and rapers and rapers who rape robbers.”

Gus Gorman nam pokaže, da je heking dovolj enostaven, da ga lahko izvaja navaden brezposeln bebec brez izkušenj v računaništvu in da je izklop vseh varnostnih mehanizmov v sistemu možno enostavno izvestvi z ukazom disable all security. Še danes pa nisem popolnoma prepričan, a so sistemi za signalizacijo na cestah res omreženi ali ne.

Vir slike: Warner Bros Pictures


438420-independence-day-1996-_resize.jpg

Independence Day (1996)
Heker: Jeff Goldblum kot David Levinson
Najboljši citat: “A toast, to the end of the world.”

Vsi vemo, kako čudoviti so Apple produkti, ampak ali ste vedeli, da je Apple v 90-tih letih prejšnjega stoletja izdelal že tako napreden laptop, da je bilo z njim mogoče shekati zunajzemeljsko plovilo?

V filmu Independence Day je Jeffu Goldblumu uspelo nasneti na zunajzemljsko matično plovilo virus, ki je onemogočil zaščitno polje plovila - vse to z Apple Powerbook 5300. Menda se na plovilo ni priklopil preko USB vhoda :)

Vir slike: 20th Century Fox

Ref: http://www.news.com.au

Comments 1

  1. Grega wrote:

    Independence Day - bojda so imeli nezemljani že brezžično povezavo :)

    Objavljeno 01 Aug 2010 at 10:07 pm

Objavi komentar

Your email is never published nor shared.